Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Επιστολή ΠΟΣΓ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Α.Α. & Τ. για την δακοκτονία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων(ΠΟΣΓ) επανέρχεται στο θέμα της Δακοκτονίας και αυτή τη φορά για την βιωσιμότητα του προγράμματος και την ορθή εκτέλεση του.

Ελπίζαμε ότι... με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τόσο από τους Συλλόγους μέλη μας όσο και από βουλευτές όλων των παρατάξεων του Κοινοβουλίου θα πρυτάνευε η λογική και θα είχε εκτιμηθεί από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η σημασία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της Δακοκτονίας. Η κεφαλαιώδης σημασία της σπουδαιότερης ίσως καλλιέργειας της χώρας( τουλάχιστον εκτατικά με 8 εκατομμύρια στρέμματα και με διασπορά σε όλη την χώρα) και οι επιπτώσεις της .για την εθνική οικονομία καθώς και οι αυξημένες απαιτήσεις ποιότητας της αγοράς επιβάλουν την άριστη εφαρμογή του προγράμματος .

Δυστυχώς όμως παρατηρούμε την πλήρη αδιαφορία και την εντελώς ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος.

Η μείωση του εμπλεκόμενου στην Δακοκτονία προσωπικού στο 50% καθιστά στην ουσία αδύνατη την ορθή εφαρμογή της. Η ελαχιστοποίηση του αριθμού των τομεαρχών και η προσπάθεια κάλυψης των αυτονόητων κενών με υπαλλήλους των πρώην Διευθύνσεων Γεωργίας που σημειωτέον δεν έχουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε τους πόρους να ανταποκριθούν δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για μία αποτελεσματική καταπολέμηση του Δάκου.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί και η ιδιαιτερότητα του προγράμματος που απαιτεί συνεχή παρουσία του υπεύθυνου Γεωπόνου τομεάρχη σε κάθε σημείο ψεκασμού και ελέγχου με ότι αυτό συνεπάγεται σε κινήσεις και που απαιτούν ειδικές ρυθμίσεις έξω από τις γνωστές των 60 εκτός έδρας και των μειωμένων οδοιπορικών που έτσι κι αλλιώς αφορούν ένα αυτοχρηματοδοτούμενο από τους παραγωγούς πρόγραμμα

Είναι προφανές ότι με ημίμετρα σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο και τα γεωργικά προϊόντα και κυρίως το λάδι έχουν πρωτεύοντα ρόλο δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα και η εμπορική τύχη του προϊόντος είναι αρνητικά προδιαγεγραμμένη.

Η τεχνητή μεταβίβαση της ευθύνης του προγράμματος στην Περιφερειακή Διοίκηση μάλλον εκθέτει παρά διασκεδάζει την αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΑΑΤ.

Εκτιμώντας ότι έστω και την τελευταία στιγμή η λογική θα πρυτανεύσει η ΠΟΣΓ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελαιοπαραγωγό καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προσλάβει όλο το απαραίτητο προσωπικό Γεωπονικό και εργατικό προκειμένου να διασωθεί το πρόγραμμα Δακοκτονίας και να συνεχίσει η παραγωγή του εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικού ελαιολάδου επ’ ωφελεία των ελαιοπαραγωγών και της εθνικής οικονομίας.

Μεθοδεύσεις και χειρισμοί περί του αντιθέτου με εκπτώσεις στην ποιότητα του προγράμματος και με απαράδεκτη εκμετάλλευση του υπάρχοντος Γεωπονικού προσωπικού θα μας βρουν σθεναρά αντίθετους και θα προκαλέσουν την εξάντληση όλων των νόμιμων μέσων

Για το ΔΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΙΟΥΒΑΣ


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕAΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου