Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Συνέντυξη τύπου ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

Πορεία υλοποίησης του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2009 - δηλαδή με τη συμπλήρωση 3 ετών από την τυπική έναρξη εφαρμογής του - ήταν καθηλωμένο στο τραγικό ποσοστό απορρόφησης 22,8%.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση, με ορθό σχεδιασμό και αποτελεσματικές πολιτικές αποφάσεις, έχει αυξήσει το ρυθμό απορρόφησης του ΠΑΑ κατά 220%.

Το ποσοστό απορρόφησης του ΠΑΑ αγγίζει σήμερα το 40% (39,1%).

Ποσοστό που φέρνει το ΠΑΑ πρώτο σε απορροφήσεις πρόγραμμα στη χώρα μας και το κατατάσσει στον κοινοτικό μέσο όρο.

Μέχρι σήμερα, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εισρεύσει στη χώρα μας κοινοτικοί πόροι ύψους 1,5 δις ευρώ.

Η ενεργοποίηση του Προγράμματος, η οποία και φέρνει τις μελλοντικές απορροφήσεις, στο τέλος του 2009 ήταν μόλις 58%. Κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ενεργοποίηση του ΠΑΑ αυξήθηκε στο 88% και μέχρι το τέλος του 2011, το Πρόγραμμα θα έχει ενεργοποιηθεί στο σύνολό του.

Για το 2011 έχει καλυφθεί ο στόχος του ν+2 και κατά το τελευταίο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν, μέσω του Προγράμματος, πληρωμές ύψους 360 εκ. €.

Ακόμη και για το 2012, ο στόχος του ν+2 έχει καλυφθεί κατά 50 εκ. € και μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπεται να έχει υπερκαλυφθεί, με την απορρόφηση του ΠΑΑ να αγγίζει τότε το 50%.

Πριν από περίπου 6 μήνες δεσμευτήκαμε ότι μέσω του ΠΑΑ, θα προκηρυχθούν, εντός του 2011, πάνω από 2 δις € με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος.

Ήδη έχει προκηρυχθεί 1 δις € και μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν προκηρυχθεί συνολικά 1,8 δις, εκ των οποίων:

Ø 920 εκ. για ιδιωτικές επενδύσεις,

Ø 285 εκ για δημόσια έργα στην ύπαιθρο και στα δάση, και

Ø 610 εκ € για γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και εξισωτική αποζημίωση.

Με την έναρξη λειτουργίας και του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο στηρίζει τους επενδυτές των Σχεδίων Βελτίωσης, της μεταποίησης και των ιδιωτικών επενδύσεων του Άξονα 3, ο στόχος των 2 δις θα έχει επιτευχθεί, καθώς το Πρόγραμμα, μέχρι το τέλος του χρόνου, ενεργοποιείται στο σύνολό του.

Ήδη έχει συσταθεί το Ταμείο και μέσα στον Ιούνιο υπογράφεται η Συμφωνία Χρηματοδότησης μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. Επιδιώκουμε, το Ταμείο να βελτιώσει την προσβασιμότητα των επενδυτών στις τράπεζες και μέσω αυτού να χορηγηθούν χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα δάνεια στους εν λόγω επενδυτές, κυρίως για τον τομέα της μεταποίησης, της εμπορίας, τον τομέα της ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και σε επενδύσεις που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα μεταποίησης που έχουμε στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, θα έχω συνάντηση με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στο γραφείο μου, προκειμένου να ξεπεραστούν τα τελευταία εμπόδια γραφειοκρατικού χαρακτήρα για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου εκδίδεται νέα Πρόσκληση για επενδύσεις στη Μεταποίηση και Εμπορία των γεωργικών προϊόντων, μέσω του Μέτρου 123Α, ύψους περίπου 200 εκ €. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της 1ης Προκήρυξης και έχουν εγκριθεί 79 επενδυτικά σχέδια με Δημόσια Δαπάνη ύψους 57 εκ €.

Για τις πολυαναμενόμενες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις. Στις αρχές Ιουλίου ανακοινώνονται προκηρύξεις ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:

Ø τη βιολογική γεωργία, 140 εκ. €,

Ø τη βιολογική κτηνοτροφία, 45 εκ. €,

Ø δράσεις απονιτροποίησης, 125 εκ. €, για

Ø την προστασία των υγροτοπικών συστημάτων, 20 εκ. €, και

Ø τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις για πρώην και νυν καπνοπαραγωγούς 120 εκ. €.

Ακολουθεί η προκήρυξη των δράσεων για τον Ελαιώνα της Άμφισσας και τον αμπελώνα της Θήρας, 7 εκ. €.

Επιπλέον ακολουθεί η προκήρυξη των δράσεων για την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας στα νησιά με 8 εκ. €, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ύψους 20 εκ. € (εκ των οποίων 10 εκ. € για τη διατήρηση των απειλούμενων φυλών αγροτικών ζώων).

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνω ότι μέσω των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων προγραμματίστηκαν και προκηρύσσονται συνολικά 63 εκ. € υπέρ της κτηνοτροφίας. Δηλαδή, είμαστε σε μια φάση όπου οι γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις έχουν μπει στην τελική ευθεία, οι προκηρύξεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Μέσα στον Ιούνιο εκδίδεται προκήρυξη ύψους 100 εκ. για μικρά δημόσια έργα στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές παρέμβασης του Άξονα 3 του Προγράμματος. Θα κληθούν οι νέοι δήμοι να υποβάλουν προτάσεις υλοποίησης έργων για εξοικονόμηση ύδατος (μικρά εγγειοβελτιωτικά), για αναπλάσεις οικισμών, για προστασία και ανάδειξη των αρχιτεκτονικών στοιχείων της αγροτικής κληρονομιάς κλπ. Αγροτική οδοποιία θα χρηματοδοτηθεί μόνο σε πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς περιοχές. Άλλωστε κατά την πρώτη προκήρυξη των μικρών δημοσίων έργων, που έγινε μέσω του ΠΑΑ, το 65% από τα έργα που εντάχθηκαν αφορούσαν σε αγροτική οδοποιία.

Η πρόσκληση ύψους 50 εκ. € για την ανάπτυξη υποδομών ευρυζωνικού διαδικτύου έχει προγραμματιστεί να γίνει το Φθινόπωρο του 2011, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Ψηφιακή Σύγκλιση.

Ο προγραμματισμός μας και για την αντιστάθμιση της απώλειας πόρων των καπνοπαραγωγών από την μεταρρύθμιση της ΚΟΑ καπνού, βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτελείται ικανοποιητικά. Το Μέτρο 144, μέσω του οποίου επιστρέφεται, σε νυν και πρώην καπνοπαραγωγούς, το 25% της απώλειας των άμεσων ενισχύσεων της τριετίας 2010-2012, προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων, ξεκίνησε η πληρωμή των δικαιούχων. Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 41.500 αιτήσεις πρώην και νυν καπνοπαραγωγών με ΔΔ 200 εκ. € περίπου. Έχουν ήδη πληρωθεί 12.500 δικαιούχοι με 28 εκ. € και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή της 1ης δόσης σε όλους, με την πληρωμή επιπλέον 66 εκ. € (με δεδομένο ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι αναγκαίες προσαρμογές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο των επί μέρους μέτρων, έχουν ήδη προβλεφθεί και προκηρυχθεί για τους καπνοπαραγωγούς, 52 εκ. € για ιδιωτικές επενδύσεις του Άξονα 3 και 135 εκ. € για Σχέδια Βελτίωσης. Στην προκήρυξη για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις που προαναφέραμε, προβλέπονται 120 εκ. € για τους καπνοπαραγωγούς, ενώ ακολουθεί η προκήρυξη για την πρόωρη συνταξιοδότηση και για την πρώτη δάσωση.

Μια σύντομη ενημέρωση για την πορεία και των υπολοίπων μέτρων και δράσεων.

Η Α΄ δόση των νέων γεωργών αποπληρώθηκε κανονικά με 97 εκ. €, ενώ έχουν πληρωθεί και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις από την προηγούμενη περίοδο (12 εκ. €).

Στα Σχέδια Βελτίωσης γίνεται κανονικά η κατάθεση των αιτήσεων μέσω πληροφοριακού συστήματος. Αντιμετωπίστηκαν κάποιες δυσκολίες στην αρχή, μέχρι να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα, αλλά πλέον η κατάθεση γίνεται γρήγορα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και θα εξασφαλιστεί γρήγορη αξιολόγηση των αιτήσεων αλλά και αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Να τονίσω εδώ ότι για την ανάπτυξη της εν λόγω εφαρμογής δε δαπανήθηκε ούτε ένα € και η δουλειά έγινε αποκλειστικά από της Ειδικές Υπηρεσίες που διαχειρίζονται και εφαρμόζουν το ΠΑΑ στη Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών.

Άμεσα ξεκινούν οι πληρωμές ύψους 1,6 εκ € για τους 1.550 δικαιούχους που εντάχθηκαν στο μέτρο 132 για τη συμμετοχή τους σε συστήματα για την ποιότητα των τροφίμων και πριν το τέλος του χρόνου θα εκδοθεί νέα πρόσκληση ύψους 16 εκ. €. Μέχρι τότε θα έχει βγει προκήρυξη και για την προώθηση των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων (Μ 133) ύψους 30 εκ. €. - εντός των ημερών δημοσιεύεται και η σχετική ΚΥΑ.

Υλοποιούμε μεγάλα δημόσια έργα ύψους 700 εκ €. Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του φράγματος του Ασωπού στην Κορινθία, ολοκληρώνονται τα δίκτυα του Αξιού ποταμού και εντός των ημερών υπογράφεται η σύμβαση για το φράγμα του Νεστορίου Καστοριάς, αλλά και του αρδευτικού δικτύου του ελαιώνα της Άμφισσας.

Η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης συνεχίζεται κανονικά. Έχουν ήδη πληρωθεί 85 εκ. € και μέχρι το τέλος του Ιουλίου ολοκληρώνονται οι πληρωμές με επιπλέον 75 εκ. €.

Πριν λίγες μέρες έγινε η προκήρυξη για δασική οδοποιία και δράσεις πρόληψης και αποκατάστασης των δασών από πυρκαγιές και πλημμύρες, ύψους 190 εκ. €, σε συνεργασία με το Υπ. Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Η αξιολόγηση των 1677 προτάσεων που υποβλήθηκαν για υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στον Άξονα 3 γίνεται, ομολογουμένως όχι με τους ρυθμούς που είχαμε θέσει ως στόχο, αλλά καταφέραμε να ξεκινήσει η αποστολή των καταρχήν εγκρίσεων στους εν δυνάμει δικαιούχους σε λιγότερο από έξι μήνες από την υποβολή των αιτήσεων, ενώ κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο το αντίστοιχο διάστημα που απαιτήθηκε ήταν τουλάχιστον ένας χρόνος. Και αυτό, παρόλο που δεν υπήρχε υποστήριξη από ενδιάμεσους φορείς και συγκεκριμένα από τις Δομές Στήριξης που λειτουργούσαν σε κάθε Περιφέρεια κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Έχει λοιπόν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 5 περιφέρειες στις οποίες μειώνονται τα ποσοστά ενίσχυσης από την 1/1/2011 και έχουν σταλεί και οι εγκρίσεις. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο, το Β. Αιγαίο και η Αττική. Η αξιολόγηση των προτάσεων συνεχίζεται και στις υπόλοιπες Περιφέρειες και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την επιλογή των Μηχανισμών Υποστήριξης (Δομές Στήριξης) στα πλαίσια του Άξονα 3, ώστε να γίνεται η παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδύσεων, που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα, σε τοπικό επίπεδο. Το Φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές.

Και τέλος και οι 42 Ομάδες Τοπικής Δράσης του Leader έχουν ενεργοποιήσει τα Τοπικά τους Προγράμματα, έχοντας εκδώσει προκηρύξεις ύψους 190 εκ. €.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου