Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Χρηματιστήριο... φρούτων στη Μακεδονία

Το άνοιγμα ενός «Xρηματιστηρίου» αγροτικών προϊόντων προωθείται στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου οι παραγωγοί να μπορούν να διαθέτουν στους πωλητές τα προϊόντα τους στις καλύτερες δυνατές τιμές, χωρίς μεσάζοντες και με σαφή οφέλη για το πορτοφόλι των καταναλωτών.


Το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων θα λειτουργεί ηλεκτρονικά, όπως ακριβώς και το κανονικό χρηματιστήριο, με τη διαφορά ότι εδώ, θα πωλούνται αγροτικά προϊόντα. Το όφελος του παραγωγού από αυτή τη διαδικασία θα είναι η άμεση πρόσβαση στην αγορά προκειμένου να πουλήσει τα εμπορεύματά του σε τιμή που θα καθορίζει ο ίδιος, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες, όφελος το οποίο θα φτάνει και στον καταναλωτή. Επιπλέον όλα τα προϊόντα που θα τίθενται προς πώληση θα είναι πιστοποιημένα, γεγονός που θα εξασφαλίζει την ποιότητά τους.

Προκειμένου η αγορά των αγροτικών προϊόντων να λειτουργήσει σωστά, θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη κεντρική αγορά αγροτικών προϊόντων, με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους, σε μια μεγάλη έκταση που θα πληροί τις προδιαγραφές που θα προκύψουν από σχετική μελέτη που θα διενεργηθεί.

Το θέμα του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η διαδικασία του διαγωνισμού που προκήρυξε το καλοκαίρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να γίνει η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική.

Στο διοικητικό σχήμα του δημοπρατηρίου αναμένεται να συμμετάσχουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι, το δημόσιο, οι συνεταιρισμοί των παραγωγών, καθώς και ιδιώτες, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας στη Κεντρική Μακεδονία, Δημήτρη Ευθυμιάδη, δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του εγχειρήματο, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου