Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Π.Ο.Σ.Ε.Γ. προς Υπ.Α.Α.Τ. για Σχέδια Βελτίωσης


Κύριε Ειδικέ Γραμματέα
Στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 17/01/2012 σας εκθέσαμε τα προβλήματα σχετικά με την διαδικασία, Αξιολόγηση αιτήσεων του προγράμματος “Καθεστώτα ενισχύσεων του μέτρου 121 «εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2007–2013”.

Ως γνωστόν τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης από αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της ελληνικής γεωργίας – κτηνοτροφίας έγιναν αιχμή του προβλήματος. Πέρασαν πέντε μήνες από την κατάθεση των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα και οι αξιολογήσεις δεν προχωράνε. Το πρόγραμμα όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει έχει αφεθεί στη τύχη του και κυριολεκτικά είναι σε σημαντικό αδιέξοδο.
Τα προβλήματα που είχαμε εντοπίσει δυσκολεύουν τις αξιολογήσεις, πολλά ερωτήματα ως προς την διαδικασία αξιολόγησης μένουν αναπάντητα, οι αδυναμίες της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι σημαντικές, οι ελλείψεις και τα λάθη των εφαρμοστικών αποφάσεων γίνονται αδιέξοδα.
Η κατάσταση αυτή αδικεί το ίδιο το πρόγραμμα, φέρνει σε απόγνωση τους μελετητές, απογοητεύει τους αγρότες και αποδυναμώνει την όποια προσπάθεια δημιουργίας θετικού επενδυτικού κλίματος στον αγροτικό χώρο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.
Τελευταία πράξη του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί είναι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη συμβούλου αξιολόγησης ο οποίος θα αξιολογήσει 5.000 αιτήσεις σε ένα 6μηνο και θα παραδώσει ολόκληρο το έργο σε ένα 12μηνο, έναντι του ποσού των 100.000 περίπου ευρώ.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την επιλεγείσα διαδικασία είναι πολλά εμείς επισημαίνουμε τα σημαντικότερα:
·       Τι είδους αξιολογήσεις και με ποιες προδιαγραφές θα γίνουν όταν οι αδυναμίες της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι εμφανέστατες, το εφαρμοστικό πλαίσιο έχει σοβαρά λάθη, ουσιαστικές παραλήψεις και αναντιστοιχίες οι οποίες δημιουργούν υποκειμενικές προσεγγίσεις και αξιολογήσεις, για την κατάταξη των υποψηφίων ως δικαιούχων και των επενδυτικών προτάσεων ως επιλέξιμων.
·       Τι είδους έργο θα παραδοθεί εντός 6μήνου από 6μελή ή 10μελή ομάδα έργου σε 150 ημέρες εργασίας (6 μήνες Χ 25 μέρες εργασίας τον μήνα).
·       Τι είδους αξιολόγηση θα γίνει όταν πρέπει να αξιολογηθούν 4-6 αιτήσεις την ημέρα σε 2 ώρες μέχρι μία ώρα και 20 λεπτά η κάθε αίτηση (5.000 αιτήσεις / 150 μέρες / 6 έως 10 άτομα το 8ωρο).
·       Τι χρόνο χρειάζεται κάθε αίτηση για μία αντικειμενική αξιολόγηση.
·       Τι είδους έργο θα παράγει ο ανάδοχος στο 12μηνο με κόστος 100.000 περίπου ευρώ (χωρίς τον φόρο), ποια θα είναι η αμοιβή του αναδόχου και ποιά η αμοιβή των μελών της ομάδας εργασίας.
·       Τι είδους αξιολόγηση είναι αυτή και ποιος χαρακτηρισμός μπορεί να τις αποδοθεί.
Εμείς θέτουμε τους προβληματισμούς εσείς παίρνετε τις αποφάσεις και η κοινωνία ως συνήθως πληρώνει το κόστος.
Για όλα τα παραπάνω, ζητήσαμε και ζητάμε από εσάς να διασφαλίσετε την ομαλή διαδικασία της αξιολόγησης, να αποτρέψετε την εμπλοκή στην διαδικασία αξιολόγησης παραγόντων που έχουν άμεσα συμφέροντα από την κατάταξη των υποψηφίων και να κάνετε πράξη την πολυπόθητη αντικειμενικότητα.
Εμείς θα παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή όλες τις διαδικασίες και θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των υποψηφίων και των συναδέλφων. Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και δεν αντέχει τις παρεμβάσεις των εμφανισθέντων κατά το παρελθόν και έτοιμων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κατά το παρόν ως σωτήρων του προγράμματος. Το πρόγραμμα πρέπει να προστατευθεί από κάθε είδους παρεμβάσεις που είναι υποκειμενικές και εμπεριέχουν σκοπιμότητες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας






Ευθύμιος Ιακωβάκης

Δημήτριος Καρακώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου