Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Απολογισμός της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Αντιπροσώπων Κλάδων ΓΕΩΤ.Ε.Ε.στη Θεσσαλονίκη

Του Μαρούντα Ιωάννη, Γεωπόνου

Σα νέος αντιπρόσωπος η Τακτική Γενική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλη εμπειρία και με βοήθησε να καταλάβω οτι τα θέματα που αντιμετωπίζει το ΓΕΩΤΕΕ, και δεν είναι άλλα απο την απαξίωση που έχει στα μάτια του κόσμου σαν επιμελητήριο και κατ' επέκταση και οι γεωτεχνικοί του και δεύτερον πλέον η βιωσιμότητα του ίδιου του επιμελητηρίου, απαιτούν τεχνοκρατική αλλα και πολιτική προσέγγιση, γιατι κακά τα ψέματα υπάρχει έντονο το πολιτικό στοιχείο στο ΓΕΩΤΕΕ και πιστεύω οτι είναι ένας βασικός λόγος που έχει φτάσει σε αυτό το
σημείο. 

 
Θα συνόψιζα τα βασικά σημεία της συνέλευσης στα παρακάτω:


1. το κλίμα: εκτός απο το βροχερό καιρό της συμπρωτεύουσας υπήρχε εμφανής ένταση σε όλους (μια μικρή κοινωνία)
2. το ατόπημα του ΔΣ: δεν συμπεριέλαβε μέσα στις συζητήσεις της συνέλευσης το σχέδιο δράσης (παράλειψη ή σκοπιμότητα ? )
3. τη σταδιακή μείωση του σώματος της συνέλευση , σα να αιμμοραγούσε ένα πράγμα (κλασσικό φαινόμενο)
4. την εν θερμό ψηφοφορία ενός νέου σχεδίου δράσης (τέτοιες κάναμε μόνο στο πανεπιστήμιο)
5. την ημερομηνία λήξης του ΓΕΩΤΕΕ ( 1-4 χρόνια)
6. την απαίτηση απο τους περισσότερους για νέο ιδρυτικό νόμο για το ΓΕΩΤΕΕ

Η καλή μέρα απο την αρχή φαίνεται και κάπως έτσι ξεκίνησε και η
δεύτερη μέρα της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων ΓΕΩΤΕΕ (άλλωστε η πρώτη μέρα είχε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα) . Με περίπου μισή ώρα καθυστέρηση και φυσικά όχι με όλους τους αντιπροσώπους παρόντες , εμφανώς λιγότεροι αντιπρόσωποι στην αίθουσα, ξεκίνησε η πιο κρίσιμη συνέλευση . Άλλωστε η Θεσσαλονίκη είναι ωραία πόλη για βόλτα!

Η αλλαγή της θεματολογίας

Το βασικό θέμα της συνέλευσης ήταν η βιωσιμότητα του ΓΕΩΤΕΕ που πλέον φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης μετα απο το απρόσμενο κούρεμα του αποθεματικού του ΓΕΩΤΕΕ μετα το PSI απο 5 εκ Ευρώ σε 1,5 εκ Ευρώ. Όμως όπως πολύ σωστά παρατήρησαν και απαίτησαν , με πρώτο το ΠΑΜΕ αλλα και την Επανίδρυση αλλα και άλλους συναδέλφους, η αλλαγή της θεματολογίας και η ενσωμάτωση στις συζητήσεις σαν πρώτο θέμα του Σχεδίου Δράσης για
τη σωτηρία του ΓΕΩΤΕΕ.

 
Τελικά μετά απο έντονους διαλόγους έγινε ψηφοφορία και το σώμα αποφάσισε οτι έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμα της συνέλευσης και να μπει σαν πρώτο θέμα η συζήτηση για το σχέδιο δράσης.Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση (κατα τις 11 η ώρα πλέον) με διάφορους ομιλητές να
παρουσιάζουν τις απόψεις τους γενικά αλλα και δίνουν μια περιληπτική περιγραφή του σχεδίου δράσης που προτείνουν. Πρακτικά κατατέθηκαν τέσσερα σχέδια δράσης : του ΠΑΜΕ , της
Επανίδρυσης, της Γεωτεχνικής Ανασυγκρότησης Η συζήτηση γύρω απο το θέμα αυτό κράτησε περίπου 5-6 ώρες και ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις.

Το ατόπημα του ΔΣ

Πρέπει να σημειώσω ότι σχεδόν οι περισσότεροι τόνιζαν το ατόπημα του ΔΣ να μην συνπεριλάβει το σχέδιο δράσης που είχε μεν εγκριθεί νωρίτερα απο το το ίδιο το ΔΣ αλλα όπως ομόφωνα σχεδόν αποφάσισε το σώμα της συνέλευσης έπρεπε πρώτα να παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων και μετά να ψηφιστεί.

Αυτό ήταν κατα την προσωπική μου γνώμη μεγάλο λάθος και παράλειψη και
  φάνηκε όταν το σχέδιο δράσης του ΔΣ καταψηφίστηκε απο το σώμα της συνέλευσης. Να σημειώσω εδώ οτι στην φηφοφορία έλαβαν μέρος περίπου 100 αντιπρώσωποι καθώς 44 ψήφησαν υπερ και 60 κατα τους σχεδίου δράσης του ΔΣ. Φυσικά 100 μέλη δε μπορεί να είναι σοβαρός αριθμός για να
λάβει μια τόσο σημαντική απόφαση, αλλα αυτό είναι άλλο θέμα.

Προς αναζήτηση νέου Σχεδίου Δράσης

Με την καταψήφηση τους σχεδίου δράσης του ΔΣ έπρεπε να ψηφιστεί νέο σχέδιο δράσης την ίδια μέρα ! Ακόμη δεν μπορώ μα καταλάβω πως έγινε αυτό.

Δεν μπορείς να ψηφίζεις εν θερμό το σχέδιο δράσης που θα πορευτεί το
ΓΕΩΤΕΕ χωρίς να προλάβεις καν να διαβάσεις το κάθε ένα σχέδιο δράσης ξεχωριστά και να αφομιώσεις αυτά που προτείνει και έπειτα να το συγκρίνεις με τα υπόλοιπα.
Και όμως αυτό έγινε! Το θεωρώ απαράδεκτο και πραγματικά απορώ με ποιά κριτήρια ψήφισαν οι συνάδελφοι γεωτεχνικοί.

Φυσικά υπήρχαν και γεωτεχνικοί που το έθεσαν σαν θέμα,δηλαδή, να
κατατεθούν τα σχέδια δράσης και να επανέλθη το σώμα σε νέα γενική συνέλευση ώστε να ψηφιστεί σχέδιο δράσης. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε δεκτό και έγινε η ψηφοφορία ανάμεσα σε τέσσερεις προτάσεις.Για την
ιστορία μετά την ψηφοφορία αποδεκτό σχέδιο δράσης έγινε αυτό που κατέθεσε το ΠΑΜΕ.

Φυσικά μετά την ψηφοφορία το σώμα άρχισε να μειώνεται είτε γιατι
πολλοι συνάδελφοι θεώρησαν οτι είχαν βρει λύση στο πρόβλημα του ΓΕΩΤΕΕ είτε λόγω των εντάσεων που δημιουργήθηκαν.

Η βιωσιμότητα του ΓΕΩΤΕΕ

Ακολούθησε η ομιλία του κου Δελέπογλου γύρω απο τον προυπολογισμό του ΓΕΩΤΕΕ και την αναφορά σε έσοδα έξοδα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το πιο κρίσιμο θέμα παρουσιάστηκε στο
τέλος απο τον κο Σπυρίδη. Δυστυχώς, σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα είχαμε μείνει λιγότερο απο 30 άτομα μαζί με το προεδρείο της συνέλευσης.

Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο κος Στογιάννος εμάς τους αντιπροσώπους μας
ψήφησε το 15% όλων των γεωτεχνικών της χώρας ενώ η καταψήφιση του σχεδίου δράσης του ΔΣ και η ψήφιση του νέου σχεδίου δράσης έγινε απο 100 περίπου γεωτεχνικούς καθώς επίσης εκείνη τη στιγμή μέσα στη συνέλευση είχαμε μείνει 30 άτομα. Μήπως αυτό θέτει ένα άλλο σοβαρό θέμα όσον αφορά τη συμμετοχή των γεωτεχνικών σε κοινά θέματα ?

Σε κάθε περίπτωση μετά απο την παρουσίαση του κου Σπυρίδη έγινε φανερό
οτι το ΓΕΩΤΕΕ στην καλύτερη περίπτωση έχει χρόνο ζωής τέσσαρα χρόνια ενώ ένα πιο δυσοίωνο σενάριο δίνει μόλις ένα χρόνο ζωής!! Η ιστορία έχει κάπως έτσι: μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το αποθεματικό του ΓΕΩΤΕΕ μετατράπηκε σε ομόλογα και αυτά με τη σειρά τους κουρεύτηκαν,
έτσι απλά. Το θέμα είναι ποιος είναι υπεύθυνος για το θέμα αυτό εφόσον το ΔΣ δεν έδωσε ποτέ τέτοια εντολή και τι μπορεί να γίνει απο εδώ και πέρα. 


Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κος Μάμαλης μας ενημέρωσε οτι το ΓΕΩΤΕΕ έχει κινηθεί νομικά κατα της τράπεζας και έχει ήδη ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση για να μάθουμε λεπτομέρειες για την απόφαση του κουρέματος.

Θέλω να πιστεύω οτι σύντομα το ΔΣ ,που μετά απο σχεδόν ένα χρόνο έγινε
πλήρες και λειτουργεί ολοκληρωμένα σαν ΔΣ, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστή η βιωσιμότητα του ΓΕΩΤΕΕ.

Επιτέλους θα πρέπει να δούμε σοβαρά και να πιέσουμε όλοι και προς όλες
τις κατευθύνσεις την αλλαγή και την απαγκίστρωση του ΓΕΩΤΕΕ απο το παρελθόν με ένα νέο ιδρυτικό νόμο. Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο κος Τσατήρης όταν το σύνταγμα αναθεωρήθηκε απο τη χούντα και μετά, τότε γιατι να μην αλλάξει και ο ιδρυτικός νόμος του ΓΕΩΤΕΕ ; Άλλωστε, πολλές απο τις πλέον απλές και χρήσιμες προτάσεις εύρεσης νέων εσόδων έυρισκαν ορθομένο τοίχο τη νομική υπόσταση του ΓΕΩΤΕΕ.

Απο τη Θεσσαλονίκη

Μαρούντας Ιωάννης
Αντιπρόσωπος - Κλάδος Γεωπόνων


http://www.echetle.info/news/1080-taktiki-syneleusi-antiprosopon-sti-thessaloniki.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου