Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το Μέλλον του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Του Θ.Α. Μαρκόπουλου - Πρώην Πρόεδρου Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ την συζήτηση σχετικά με την πραγματοποιηθείσα Γ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ. Στην συζήτηση αυτή, προβληματιζόμενος, θα ήθελα να καταθέσω και κάποιες δικές μου απόψεις, οι οποίες, αν μη τι άλλο, εδράζονται σε μία μακρόχρονη εμπειρία.


Το βασικότερο σημείο προβληματισμού είναι αν πιστεύουμε ότι το ΓΕΩΤΕΕ είναι χρήσιμο στα μέλη του αλλά και στην ελληνική πολιτεία (στα πλαίσια του συμβουλευτικού του ρόλου). Αν η απάντησή που θα δώσουμε είναι αρνητική δεν έχει νόημα καμία περαιτέρω συζήτηση. Αν, όμως θελήσουμε να δούμε και να εκτιμήσουμε ψύχραιμα και ρεαλιστικά τα ζητήματα θα καταλήξουμε στο αντίθετο συμπέρασμα. Να μην ξεχνάμε ότι το ΓΕΩΤΕΕ ιδρύθηκε πριν δεκαετίες και ότι σήμερα δεν είναι εφικτή ενός (ΝΠΔΔ) επιστημονικού επιμελητηρίου. Ως γεωτεχνικοί, μάλιστα, είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με όσους κλάδους δεν διαθέτουν επιμελητηριακό φορέα.

 

Για να μην πολυλογούμε σκεφθείτε, ως παράδειγμα, τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα και κυρίως τους νέους συναδέλφους που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια στην αγορά εργασίας χωρίς την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος να εξισώνονται με τους αποφοίτους των πιο απίθανων τμημάτων ΤΕΙ (που έχει ιδρύσει η φαντασία των ελλήνων πολιτικών σε όλη την χώρα) αλλά και με τα τριετή πτυχία του εξωτερικού (που σήμερα οφείλουν να «περνούν» από το ΓΕΩΤΕΕ), χάνοντας ταυτόχρονα την αντιστοιχία που έχουμε (στην Ελλάδα) με τα πενταετή πτυχία και τις Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος των άλλων πανεπιστημιακών σχολών (π.χ. πολυτεχνεία) και μάλιστα μέσα σε ένα κυκεώνα εξελισσόμενων ευρωπαϊκών οδηγιών και κοινοτικών δεσμεύσεων. Είναι αυτό που λέμε: «να φοβάσαι όχι μόνο τα σημερινά δύσκολα αλλά και τα αυριανά χειρότερα»).
 

Το επόμενο ζήτημα είναι ότι το ΓΕΩΤΕΕ μαστίζεται από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται αμφίδρομα με την μη συμμετοχή συντριπτικά μεγάλου ποσοστού συναδέλφων. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς πρέπει να δεχθούμε ότι για να λειτουργήσει το επιμελητήριο απαιτείται κόπος και δουλειά. Αλλιώς δεν ξεπερνιούνται τα λειτουργικά προβλήματα και δεν βελτιώνεται η απόδοση και άρα και η εικόνα του επιμελητηρίου. Μην παραβλέπετε το γεγονός ότι τα άλλα επιστημονικά επιμελητήρια έχουν κατακτήσει αυτό το συγκριτικό στοιχείο υπεροχής, έχοντας συγκεντρώσει ανθρώπους (όλων των πολιτικών, επαγγελματικών, εργασιακών και λοιπών αποχρώσεων και εξειδικεύσεων), οι οποίοι … δουλεύουν ! 

Θα πει κανείς «μα τα άλλα επιστημονικά επιμελητήρια έχουν καλύτερες διαδικασίες» … «έχουν περισσότερους πόρους» … «έχουν επιτροπές» … Όλα αυτά οι άνθρωποι τα κάνουν, όταν συμμετέχουν, όταν συγκρούονται, όταν δουλεύουν με κοινούς στόχους και δεν αρκούνται στο να κοιτούν από απόσταση ή να κατοχυρώνουν απλά μία θέση για τον εαυτό τους ή δεν συμμετέχουν προκειμένου αποκλειστικά να πολιτικολογούν για να κερδίζουν κομματικά εύσημα και δημόσιες σχέσεις.
 

Μην ξεχνάτε ότι χωρίς την παραγωγή έργου δεν έχουν νόημα οι «σκέτες» πολιτικές ή άλλες τοποθετήσεις επί παντός επιστητού, με την έννοια ότι δεν παράγεται έργο προς όφελος των Γεωτεχνικών, του ΓΕΩΤΕΕ κ.λπ. Έργο για τους γεωτεχνικούς μελετητές, εργολήπτες, εμπόρους γεωργικών φαρμάκων, παρόχους επιστημονικών υπηρεσιών κ.λπ.
Πέρα από τα παραπάνω, προσέξτε και κάποια ακόμη:
 

· Είναι αδιανόητο να καλείς 900 και πλέον αντιπροσώπους από όλη την χώρα σε μία Γ.Σ. και να μην έχεις σαν θέματα τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης ώστε να εκφράσουν όλοι αυτοί τις απόψεις τους και δια αυτών και οι συνάδελφοι που τους ψήφησαν. Ο απολογισμός και ο προγραμματισμός πρέπει να συνταχθούν και προαπαιτούν συζήτηση στο ΔΣ ώστε να εισαχθούν στην Γ.Σ. με την εκφρασμένη άποψη του ΔΣ. π.χ. είναι λάθος να μην ενημερώνονται οι αντιπρόσωποι (απολογιστικά και προγραμματικά) για τις ενέργειες που έγιναν ή πρέπει να γίνουν για τα επαγγελματικά θέματα που είναι ανοικτά σε όλα τα επίπεδα.
 

· Είναι λάθος ότι δεν έχει δρομολογηθεί και πρέπει άμεσα να γίνει η αλλαγή του νόμου για πλείστα όσα θέματα, κυρίως για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, την εισαγωγή δικαστικών αντιπροσώπων στις εφορευτικές επιτροπές κατά τις εκλογές αλλά και για την κατάργηση των διάφορων αναχρονιστικών σημείων που λειτουργούν ανασταλτικά. Είναι προφανές επίσης ότι χρειάζεται να περιοριστεί ο αριθμός των μελών της Γ.Σ. γιατί σε λίγο «!!!» (σχήμα υπερβολής) όσοι ψηφίζουν θα εκλέγονται και αντιπρόσωποι !!!!!
 

· Σε όλα αυτά προστίθεται και το θέμα της βιωσιμότητας του ΓΕΩΤΕΕ. Πρέπει, όμως, να υπάρξει ενημέρωση προς τα μέλη του ΓΕΩΤΕΕ τι ενέργειες έγιναν κατά τις κρίσιμες μέρες που τα ΜΜΕ ενημέρωναν για το «κούρεμα» των αποθεματικών όλων των ΝΠΔΔ. Εκείνες ήταν οι κρίσιμες στιγμές που θα μπορούσαν οι παρεμβάσεις να σώσουν το αποθεματικό του μόνου, ίσως, ΝΠΔΔ που δεν επιδοτείται από το κράτος (σε αντιδιαστολή με τα άλλα επιστημονικά επιμελητήρια). Μικρότερη σημασία έχουν οι άλλες ενέργειες σε μεταγενέστερο χρόνο.
 

· Επιπλέον καλώς τίθεται το ζήτημα της διεύρυνσης του επιμελητηρίου και με άλλους κλάδους. Αυτό, όμως, δεν είναι και τόσο απλό γιατί θα πρέπει να διαμορφωθεί ταυτοχρόνως το πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών αυτών των κλάδων. Πόσο μάλιστα που θα πρέπει να γίνει και μία συσχέτιση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των σημερινών κλάδων του ΓΕΩΤΕΕ. Βεβαίως ακροθιγώς οφείλω να σημειώσω ότι καλύτερο είναι να διευρυνθεί το ΓΕΩΤΕΕ με αποφοίτους σχολών 5ετούς φοίτησης (αναλογιστείτε την σύσταση C 111). Ενώ όποιος προτείνει την είσοδο των αποφοίτων των ΤΕΙ στο επιμελητήριο εγκληματεί εις βάρος του ΓΕΩΤΕΕ των μελών του και πολύ περισσότερο των νέων συναδέλφων (για λόγους που δεν θα αναλύσω εδώ).
 

· Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες κρίσης και παρακμής, ότι δεν μπορεί καμία διοίκηση να πορεύεται ως «μοναχικός καβαλάρης». Δεν μπορεί, δηλ. να αγνοεί ότι στον επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο του ΓΕΩΤΕΕ υπάρχουν φορείς που εκπροσωπούν τους συναδέλφους με τους οποίους πρέπει να επιζητείται η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αντί της λογικής της αποκλειστικότητας και ως εκ τούτου και του παραμερισμού και των αποκλεισμών. Το ίδιο ισχύει και για τα γεωτεχνικά ΑΕΙ. Αυτές οι δύο κατηγορίες είναι οι βασικοί φυσικοί σύμμαχοι του ΓΕΩΤΕΕ και μάλιστα δεν υπάρχουν και πολλοί άλλοι …
 

· Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά …
 

Ολοκληρώνοντας θέλω να διατυπώσω ότι δεν έχει σημασία αν διαφωνούμε μεταξύ μας πολιτικά, κομματικά ή φιλοσοφικά κ.ο.κ. όταν έχουμε να αναλάβουμε μία κοινή προσπάθεια για τα επιστημονικά και επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα. Σημείο εκκίνησης για κάθε προσπάθεια που σκοπεύει στην ανατροπή μίας κατάστασης που δεν μας εκφράζει είναι η συμμετοχή. 

Άλλωστε η μετριότητα και η στασιμότητα, εν προκειμένω, εξυπηρετείται αποκλειστικά από την αποχή και το «διαίρει και βασίλευε».
 

Ίσως σήμερα που η παντοδυναμία των κομματικών αντιλήψεων κλονίζεται δεν βρισκόμαστε απλώς στο αποκορύφωμα της κρίσης αλλά διαμορφώνεται και μία ελπίδα μίας νέας αρχής με την συμμετοχή νέων συναδέλφων !

*Το κείμενο έχει γραφεί για το google group "forum της ΠΕΕΓΕΠ"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου