Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Χρηματοδότηση εργαστηριακών αναλύσεων σπόρων για πιθανές προσμίξεις με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία επιχορηγείται το ΕΘΙΑΓΕ με το ποσό των 20.000 ευρώ για τη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων σε συμβατικούς σπόρους με σκοπό την ανεύρεση πιθανών προσμίξεων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. 

Με αφορμή την ΚΥΑ που προωθήθηκε για υπογραφή στον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Η ελληνική κοινή γνώμη επιδεικνύει σοβαρή ευαισθησία απέναντι στην καλλιέργειά τους και, σχεδόν, το σύνολο του πληθυσμού μας τους απορρίπτει. Ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβεί στην απαγόρευση εμπορίας όλων των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών που έχουν εγγραφεί στον Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών, με πιο πρόσφατη αυτή της γενετικά τροποποιημένης πατάτας.
 

Σε κάθε περίπτωση, οι δύσκολες τεχνικές, κοινωνικές, οικονομικές αλλά και πολιτικές πτυχές του θέματος, επιβάλλουν ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στο επίπεδο της ασφάλειας των τροφίμων, των ζωοτροφών και του περιβάλλοντος, όσο και στην εσωτερική αγορά της Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου