Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Εξάμηνη παράταση στη δήλωση γεωτρήσεων και πηγαδιών

Νέα εξάμηνη παράταση έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην προθεσμία για την δήλωση παλαιών γεωτρήσεων και πηγαδιών, η οποία έληγε στις 17 Δεκεμβρίου 2012. Παρ' όλο που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα τίποτα επίσημο, η πληροφορία για την παράταση είναι απόλυτα εξακριβωμένη και έγινε γνωστή στις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών χθες το μεσημέρι, λίγο πριν εκπνεύσει η παλιά προθεσμία.


Το Υπουργείο εξέταζε εδώ και αρκετές ημέρες την πιθανότητα παράτασης, λόγω της σχετικά χαμηλής προσέλευσης των ενδιαφερομένων, αλλά και λόγω των κινητοποιήσεων και καταλήψεων του τελευταίου μήνα σε Περιφέρειες και Δήμους, οι οποίες δημιούργησαν κάποια προβλήματα στη διεκπεραίωση των αιτήσεων. Σκοπός του Υπουργείου είναι η λεπτομερής καταγραφή όλων των υφιστάμενων γεωτρήσεων, η έκδοση οριστικών αδειών και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι η τροποποίηση της απόφασης «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού» γίνεται «με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί από πολλούς δικαιούχους και τις καθ΄ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης. Πιο συγκεκριμένα προωθείται παράταση της διαδικασίας αδειοδότησης με στόχο τη διαμόρφωση και βελτίωση της, στα πλαίσια καταγραφής των υφιστάμενων χρήσεων ύδατος και έκδοση των οριστικών αδειών μετά την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Λεκανών Απορροής Ποταμού.
Για την επίτευξη των ανωτέρω με το καλύτερο δυνατό και πιο ορθολογικό τρόπο, με στόχο πάντα την απλούστευση των διαδικασιών και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον κάθε δικαιούχο - χρήστη, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου με τίτλο «Συστηματική απογραφή υδρογεωτρήσεων, κάθε χρήσης, στα υπόγεια υδατικά συστήματα της χώρας και δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων».


ΚΥΑ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου