Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Παράνομη διακίνηση Πολλαπλασιαστικού Υλικού - Γεωργικών Εφοδίων

Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα: 
«Παράνομη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού – Γεωργικών Εφοδίων, αντιμετώπιση και δράσεις» 
στη Λάρισα
 
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΠΟΣΕΓ) κατόπιν καταγγελιών μελών των τοπικών  Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων και με συμπαραστάτες την Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων ( Ε.Ε.Π.Ε.Σ.) και το Σύλλογο Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων (Σ.Ε.Σ.Σ.) ανέλαβε την πρωτοβουλία για δράση και ενέργειες...
εξάλειψης του φαινομένου της παρεμπορίας και παράνομης διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σας πληροφορούμε ότι ειδικά  η παρεμπορία βαμβακόσπορου έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Η παρεμπορία εκδηλώνεται είτε με την κυκλοφορία ¨καφέ σάκων¨ χωρίς καμία σήμανση, είτε  σάκων με την ένδειξη «σπόρος ζωοτροφικός». 

Η διακίνηση  των ποσοτήτων αυτών οι οποίες εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 500 τόνους ετησίως γίνεται μέσω εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και συνεργαζόμενων φορέων (μεσίτες, έμποροι κλπ.) σε κλειστές συσκευασίες. Ο σπόρος αυτός είναι υποπροϊόν εκκόκκισης σύσπορου βαμβακιού κοινής καλλιέργειας όπου με την μορφή χνουδάτου σπόρου προορίζεται για ελαιουργική και κτηνοτροφική χρήση. Ο συγκεκριμένος σπόρος διατίθεται σαν χνουδάτος ή αποχνωομένος από την εκκοκκιστική επιχείρηση, απευθείας σε παραγωγούς είτε μέσω συνεργαζόμενων εμπόρων, μεσιτών κλπ. κάτω από το χαρακτηρισμό «κτηνοτροφικός σπόρος» για να χρησιμοποιηθεί σαν σπόρος σποράς για την καλλιεργητική του δραστηριότητα.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση απιστοποίητου σπόρου, αλλά επεκτείνεται και στην εξαπάτηση των εμπλεκόμενων φορέων για την επιδότηση του σύσπορου προϊόντος που θα προκύψει από αυτή την καλλιέργεια, σαν να επρόκειτο για προϊόν καλλιέργειας πιστοποιημένου σπόρου.

Το πρόβλημα αυτό έχει προσλάβει σημαντικές διαστάσεις καθώς:
1.      Υποκινείται η χρήση απιστοποίητου βαμβακόσπορου, σε μια καλλιέργεια όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μόνο πιστοποιημένου σπόρου.
2.      Ο απιστοποίητος σπόρος που χρησιμοποιείται για σπορά δεν ανταποκρίνεται στις ποιοτικές προδιαγραφές του σπόρου σποράς, όσον αφορά την ποικιλιακή ταυτότητα, την καθαρότητα, την φυτρωτικότητα, την παρουσία σπόρων άλλων ειδών και κυρίως την φυτοϋγεία.
3.      Η χρήση απιστοποίητου σπόρου δεν διασφαλίζει τον χρήστη – παραγωγό, αφού δεν φέρει καμία  πιστοποίηση.
4.      Ο σπόρος αυτός δεν επιβαρύνεται με έξοδα σποροπαραγωγής, στρεμματικό τέλος και τέλος πιστοποίησης, αφού δεν αποτελεί προϊόν νόμιμης σποροπαραγωγής, και ως εκ τούτου μπορεί να διατεθεί σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, την οποία αδυνατεί να ανταγωνισθεί η αντίστοιχη τιμή του πιστοποιημένου σπόρου.
5.      Γίνεται συστηματική εξαπάτηση  σε βάρος του δημοσίου, καθώς λαμβάνονται ποσά επιδότησης για προϊόν που προήλθε από  την καλλιέργεια απιστοποίητου σπόρου.
6.      Υποβαθμίζεται η ποιότητα και η ομοιογένεια του συγκεντρωμένου προϊόντος σύσπορου βαμβακιού στο εκκοκκιστήριο.


Αναφορικά με την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση της ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου κατά στρέμμα, 1,5 έως 2 κιλών/στρέμμα πιστοποιημένου σπόρου ή 15.000 έως 20.000 φυτών/στρέμμα, όπως εξάλλου είναι και η γεωργική πρακτική και όπως είχε προταθεί από διάφορους φορείς, ήρθε αντιμέτωπη για μια ακόμη φορά στο σκεπτικό του μονοδιάστατου λογιστικού κόστους για τον παραγωγό χωρίς να ληφθεί υπόψη η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, η ιχνηλασιμότητα μέσω προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, η προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.
Αποτελέσματα των παραπάνω παραλείψεων είναι: η παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποκλειστικής χρήσης πιστοποιημένου σπόρου για την χορήγηση της επιδότησης, η φοροδιαφυγή εσόδων για το δημόσιο, η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας του δημιουργού και τέλος τα διαφυγόντα κέρδη των νομίμως φορολογούμενων εταιρειών εμπορίας σπόρων καθώς και των επαγγελματιών γεωπόνων  που πληρώνουν παράβολα ώστε να έχουν την «άδεια εμπορίας σπόρων»!!!
Άραγε ποιός είναι ο λόγος πληρωμής παραβόλων όταν δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα και κανενός είδους προστασία ως προς την εμπορία δεν παρέχεται;


Αν και η βαμβακοκαλλιέργεια διαχρονικά πλήττεται πολύπλευρα κυρίως από ατυχείς χειρισμούς και παρατυπίες όπως η μείωση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου, επιδοτήσεις σε εκτάσεις βαμβακιού που σπάρθηκαν μετά την συγκομιδή των σιτηρών, ανύπαρκτοι καλλιεργητικοί έλεγχοι, η καλλιέργεια εξακολουθεί να είναι προσοδοφόρα για τον Έλληνα παραγωγό.

Το βαμβάκι εξακολουθεί να είναι για την χώρα μας πολύ σημαντική καλλιέργεια λόγω του εξαγωγικού της κυρίως χαρακτήρα συμβάλλοντας καθοριστικά στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα προσοχή και σοβαρότητα.

Ως εκ τούτου ενέργειες και πρακτικές που πλήττουν, την ιχνηλασιμότητα του ελληνικού βαμβακιού και την ποιότητα του, η οποία σημειωτέων έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της χρήσης σπόρων σποράς υψηλής ποιότητας γενετικού υλικού, θα πρέπει η πολιτεία νε ενεργεί άμεσα και αποτελεσματική ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα που πλήττουν την ελληνική παραγωγή.

Η  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΠΟΣΕΓ), έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις στα πλαίσια της αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος παράνομης διακίνησης των Γεωργικών Εφοδίων γενικότερα. Η παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από διάφορες χώρες κυρίως Βουλγαρία, η διακίνηση ακατάλληλων λιπασμάτων, η διακίνηση μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων  και τέλος η πώληση αγροεφοδίων από παράνομα σημεία πώλησης χωρίς την απαραίτητη άδεια του γεωπόνου είναι θέματα που απασχολούν την ΠΟΣΕΓ και τον κλάδο και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. 

Μέσα στα πλαίσια αυτά, η ΠΟΣΕΓ και οι Τοπικοί Σύλλογοι Επαγγελματιών Γεωπόνων μαζί με την ΕΕΠΕΣ (Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων) και την ΣΕΣΣ (Σύλλογο Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων), σας προσκαλούν στην  ημερίδα που διοργανώνουμε  με θέμα: «Παράνομη διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού – Γεωργικών Εφοδίων, αντιμετώπιση και δράσεις» στη Λάρισα στην  αίθουσα του  ΓΕΩΤΕΕ τη  Πέμπτη  14 Φεβρουαρίου στις 5μμ.

Παρακαλούμε  όλους τους συναδέλφους  να συμμετέχουν  στην ημερίδα για  κοινή  δράση  προκειμένου να παρθούν αποφάσεις και μέτρα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Ο Γ. Γραμματέας
Ευθύμιος Ιακωβάκης

Δημήτριος Καρακώστας




Πρόγραμμα ημερίδας
    

17.00-17.30
Προσέλευση - Εγγραφή

17.30-17.45
Χαιρετισμοί – Έναρξη εργασιών

17.45-18.00
Εμπορία Γεωργικών Εφοδίων και παράνομη διακίνηση
Ευθύμιος Ιακωβάκης
Πρόεδρος ΠΟΣΕΓ
18.00-18.15
Η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου
Γιώργος Κωστάκης
Πρόεδρος ΣΕΣΣ
18.15-18.30
Η σημασία της χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου, στην γεωργική παραγωγή και την οικονομία.
Πέτρος Κοταρέλας
Μέλος ΔΣ ΕΕΠΕΣ
18.30-18.45
Παρεμβάσεις Φορέων και διακινητών

18.45-19.00
Ερωτήσεις και Συζήτηση

19.00-19.15
Προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης των γεωργικών εφοδίων

19.30
Λήξη εργασιών ημερίδας





Συνδιοργάνωση ημερίδας:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ)
Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ)
Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων (ΣΕΣΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου