Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Στο Δρέπανο Κοζάνης οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης

Την Δευτέρα, 11 Μαρ 2013. στις 20.30, στην αίθουσα του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Δρέπανου, η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Νέοι Αγρότες & Αγροτική Επαγγελματική Κατάρτιση».



Θεωρούνται απαραίτητα-προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας η Αγροτική Έρευνα, η Αγροτική Επαγγελματική Κατάρτιση και η Υποστήριξη.



Για να ανοίξεις μαγαζί και να επιδιορθώνεις υδραυλικά απαιτείται επαγγελματική κατάρτιση στα υδραυλικά, συνήθως από κάποια επαγγελματική Σχολή ή από τις σχολές του ΟΑΕΔ, πιστοποιημένη επαγγελματική εμπειρία 2-4 χρόνια και Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Υδραυλικού, την οποία παίρνεις από την Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητα (ή περίπου έτσι).


Για να γίνεις αγρότης, να χρησιμοποιείς δηλητήρια στην εργασία και στο σπίτι σου (διότι ο αγρότης δουλεύει και ζει στον ίδιο χώρο) και να παράγεις τροφές που πουλάς σε όλους τους συνανθρώπους σου, δεν απαιτείται ακόμη επαγγελματική κατάρτιση, και βέβαια δεν υπάρχουν επαρκή αγροτικά σχολεία, ενώ σε ότι υπάρχει δεν συμμετέχουν οι θεσμικοί επαγγελματικοί φορείς στην διαμόρφωση του προσανατολισμού των αγροτικών σχολείων.

Οι Νέοι Αγρότες (ηλικιακά 19 έως 40 ετών) οι οποίοι συμβαίνει να έχουν κάποια σχέση με το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών (επιδότηση από το ΠΑΑ 2007-2013), έχουν ιδιαίτερο γραφειοκρατικό πρόβλημα τακτοποίησης των τυπικών διαδικασιών, διότι προαπαιτείται για τις ομαλές εκταμιεύσεις, η προσκόμιση βεβαιωτικού παρακολούθησης 150 ωρών επαγγελματικής κατάρτισης, που όμως δεν έχουν τακτικότητα και συνέχεια, ώστε να μπορεί ο Νέος Αγρότης αν προγραμματίσει τις λοιπές κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.


Οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες της Ένωσης νέων Αγροτών Κοζάνης αναζητούν προτάσεις και σκέψεις για προσωρινή, κυρίως όμως για συνεχή, συνεπή και ομαλή αγροτική επαγγελματική κατάρτιση. Και δεν ξεχνάμε ότι η αγροτική επαγγελματική κατάρτιση ΠΡΕΠΕΙ απαραίτητα να περιλαμβάνει και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη των ικανοτήτων για συλλογική δράση.


Την Δευτέρα, 11 Μαρ 2013. στις 20.30, στην αίθουσα του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Δρέπανου, η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης προσδοκά να προωθηθεί η Αγροτική Επαγγελματική Κατάρτιση των Νέων Αγροτών.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου