Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΥπΑΑΤ και της Phillip Morris για την απορρόφηση των ελληνικών καπνών

Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη, υπεγράφη, την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, το Σύμφωνο Συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Phillip Morris International Management S.A. Κατά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας παρευρέθησαν o εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο πρόεδρος για την περιοχή της Ευρώπης κ. Ντράγκο Αζίνοβιτς και ο πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής της εταιρείας (Παπαστράτος) κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς.

Η συμφωνία είναι τριετούς διάρκειας και η Phillip Morris αναλαμβάνει τη δέσμευση να αγοράσει μέσω των διαθέσιμων εμπορικών καναλιών και υπό ανταγωνιστικές συνθήκες περισσότερους από 33.000 τόνους ανατολικού τύπου επεξεργασμένα καπνά σε φύλλα, για την περίοδο 2013-2015, τα οποία θα πρέπει να έχουν παραχθεί από καπνοπαραγωγούς που διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω εξουσιοδοτημένων μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και έχουν παραχθεί με τη χρήση πιστοποιημένων και συμβατικών σπορών. Το ΥΠΑΑΤ από την πλευρά του αναλαμβάνει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές ποιότητας που έχουν θεσπιστεί με τις Κατευθυντήριες Αρχές για το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή της καλλιέργειας και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
Η εταιρεία βάσει του Συμφώνου εκτιμάται ότι θα απορροφήσει ετησίως περίπου 13.500 τόνους καπνών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής ετήσιας ελληνικής παραγωγής. Εξάλλου ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η υποστήριξη της ποιότητας στην Ελλάδα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, διεθνώς, καθώς και η αειφόρα διαχείριση των υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας, με μείωση των εκπομπών CO2 σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Υπεγράφη μια συμφωνία που δείχνει άλλη μια φορά ότι η ποιότητα των ελληνικών γεωργικών προϊόντων είναι το καλύτερο διαβατήριο για τις εξαγωγές μας. Επίσης, αν σκεφθούμε ότι αυτή διασφαλίζει την αγορά του 50% της παραγωγής μας σε ανταγωνιστικές τιμές, αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει για το εισόδημα του γεωργού.
Αναλογιζόμενοι ότι μιλάμε για μια πολύ προσοδοφόρο καλλιέργεια ειδικά σε ξηρικά χωράφια, μία καλλιέργεια που είναι πολύ απαιτητική σε εργατικά χέρια, που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, τόσο στη φάση της καλλιέργειας όσο και στη φάση της μεταποίησης, αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει αυτή η συμφωνία και για την απασχόληση σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Τέλος, είναι και μια σφραγίδα εμπιστοσύνης στην αξιοπιστία της χώρας μας αυτή τη στιγμή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου