Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

«Ραβασάκια» σε Νέους Αγρότες για επιστροφή χρημάτων

Θέμα:  Νέοι αγρότες 2009 – επιστροφές χρημάτων

Κύριε Υπουργέ,
                                            την ώρα που όλη η Ελληνική κοινωνία υποφέρει από  την κρίση  την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου που  προΐστασθε  στέλνουν «ραβασάκια» σε νέους  αγρότες και ζητούν χρήματα πίσω.

  Κύριε Υπουργέ  οι υπηρεσίες από  την   κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου  έχουν βάλει στο «στόχαστρο» τους νέους αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των νεοεισερχόμενων  αγροτών το έτος 2009  , και έπειτα από εξαντλητικούς ελέγχους  αν διαπιστώσουν και την παραμικρή απόκλιση από τους στόχους  που είχαν θέσει το έτος ένταξης τους  ( 2009 ) αρχίζουν τις διαδικασίες απένταξης και επιστροφής των χρημάτων που έλαβαν σαν πρώτη δόση...

Όταν υπέβαλλαν το Σχέδιο Δράσης για να ενταχτούν στο εν λόγω πρόγραμμα  ήταν υποχρεωμένοι να  προγραμματίσουν το επίπεδο του εισοδήματος τους  για το τρίτο έτος  και να δηλώσουν  ποιο θα ήταν το εισόδημα τους (σύμφωνα με τους δείκτες του υπουργείου ) μετά από πέντε χρόνια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αγροτών περίμενε   την έναρξη των Σχ. Βελτίωσης για να αρχίσει  τις επενδύσεις και να  καλλιεργήσει  αυτά που είχε προγραμματίσει. Δυστυχώς τα Σχ. Βελτίωσης άρχισαν το 2011  και οι πρώτες εγκρίσεις άρχισαν να έρχονται στο τέλος του 2012. 

Τα παραπάνω  μαζί με την κακή οικονομική κατάσταση είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι αγρότες  να  καθυστερήσουν  την φύτευση οπωρώνων  η να μην καλλιεργούν  δυναμικές καλλιέργειες  λόγω έλλειψης  μηχανημάτων.

Αποτέλεσμα  να  μην έχουν  πετύχει τους στόχους που είχαν θέσει για την τριετία και τώρα να κινδυνεύουν να επιστρέψουν χρήματα πίσω.

Έχουμε το παράδοξο  νέοι αγρότες που υπέβαλαν Σχ. Βελτίωσης το έτος 2009 , και τώρα το  2013 έχουν εγκριθεί και ετοιμάζονται να κάνουν επενδύσεις   -  εν μέσω της βαθιάς κρίσης που περνάει η Ελληνική κοινωνία - τώρα που αυτοί είναι πλέον έτοιμοι να  ενταχθούν πλήρως στην αγροτική παραγωγή,  το Ελληνικό δημόσιο τους ζητά χρήματα πίσω, επειδή λέει δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους (χρονικά).

Κύριε υπουργέ,  το πρόβλημα είναι πολύ εύκολο  και απλούστατο  να λυθεί  χωρίς να έχει πρόβλημα κανένας νέος αγρότης.

Χρειάζεται μια απόφαση από μέρους σας  ώστε  σαν   έτος  τήρησης  των υποχρεώσεων να είναι το 2013  και να ληφθεί υπ όψιν  το ΟΣΔΕ του 2013 , τώρα που οι νέοι αγρότες έχουν πάρει στα χέρια τους   τις εγκρίσεις  των  σχεδίων  βελτίωσης  και γνωρίζουν τι πρέπει να καλλιεργήσουν.

Περιμένουν όλοι από το Υπουργείο  να δείξει  την  αναγκαία  ευελιξία όπως σε τόσα  άλλα ζητήματα, και  να λυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα από το οποίο  κινδυνεύουν  να απενταχθούν  νέοι αγρότες,  ενώ ήδη  είναι  ενταγμένοι στην αγροτική διαδικασία,  να εγκαταλείψουν την ενασχόληση με τον πρωτογενή  τομέα να μην απορροφηθούν κοινοτικά κονδύλια.

                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Ο   Πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας
  ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ                                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΣΑΡΑΚΗΣ
      Γεωπόνος Μελετητής                                                     Γεωπόνος Μελετητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου