Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Πρόταση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ Παρ/μα Ανατολικής Στερεάς για τη Σύσταση και Οργάνωση Υπηρεσίας Διαχείρισης, Προστασίας και Ανάπτυξης Περιβάλλοντος Χώρου στα Νοσοκομεία


Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ Παρ/μα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη ότι:

α) πολλά νοσοκομεία κατέχουν και διαχειρίζονται αξιόλογες εκτάσεις\πρασίνου που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο τους, οι οποίες λειτουργούν ως σημαντικοί πνεύμονες πρασίνου, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, ενώ σε αρκετές από αυτές φύονται και παραγωγικά φυτά, και...


β) την παρούσα χρονική περίοδο επιχειρείται η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων της χώρας και η σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων,

υπέβαλε πρόταση προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία της χωρικής αρμοδιότητάς του, για τη σύσταση και οργάνωση Υπηρεσίας Διαχείρισης, Προστασίας και Ανάπτυξης Περιβάλλοντος χώρου στα Νοσοκομεία.

Η πρότασή του περιλάμβανε τα ακόλουθα:
1. Για την ορθολογική αξιοποίηση, λειτουργία και προστασία των εκτάσεων είναι απαραίτητη η σύσταση στον οργανισμό των νοσοκομείων διακριτής οργανικής μονάδας «Διαχείρισης, προστασίας και ανάπτυξης περιβάλλοντος χώρου» στελεχωμένης με επιστήμονες γεωτεχνικούς κατά περίπτωση των κλάδων γεωπόνων ή/και δασολόγων σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 344/2000, όπως αυτές ισχύουν.

2. Η οργανική αυτή μονάδα, για τα νοσοκομεία των οποίων ο περιβάλλων χώρος είναι μεγαλύτερος των 100 στρεμμάτων, να λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος, να είναι στελεχωμένη με γεωτεχνικούς επιστήμονες και να προΐσταται Γεωτεχνικός.

3. Για τα νοσοκομεία που ο περιβάλλων χώρος είναι μικρότερος των 100 στρεμμάτων οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας «Διαχείρισης, προστασίας και ανάπτυξης περιβάλλοντος χώρου» μπορούν να εντάσσονται στην Τεχνική Διεύθυνση / Τεχνικό Τμήμα και να υπάρχει πρόβλεψη ώστε η ειδικότητα του Γεωτεχνικού να περιλαμβάνεται στη διοίκηση του τμήματος.

4. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), προτείνουμε τη δημιουργία αντίστοιχων θέσεων Γεωτεχνικών και Τμημάτων Περιβάλλοντος για την καλύτερη λειτουργία των τεχνικών υπηρεσιών τους, τη διαχείριση, συντήρηση, αναβάθμιση των χώρων
πρασίνου των Νοσοκομείων και Ιδρυμάτων της εποπτείας τους.

5. Η λειτουργία της οργανικής μονάδας θα στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος χώρου του νοσοκομείου καθώς επίσης και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας προκειμένου για καλλωπιστικά φυτά και επιπλέον στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων, σε περίπτωση ύπαρξης παραγωγικών φυτών και θα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

 Κατάρτιση μελετών για έργα πρασίνου, προμήθειες, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εγκατάστασης αθλοπαιδιών, κ.ά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Επίβλεψη της εκτέλεσής τους και παραλαβή των αντίστοιχων έργων.
 Φροντίδα της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, έλεγχος της ποιότητας των υπόγειων υδάτων, γεωτρήσεων κ.λ.π., σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία του αρδευτικού συστήματος.
  Μέριμνα για την προμήθεια όλων των απαραίτητων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την διαχείριση αυτών και των λιπασμάτων.
Έγκαιρη και ορθή καταπολέμηση των εμφανιζόμενων εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων.
Επιμέλεια της διενέργειας ελέγχων υπολειμματικότητας σε προϊόντα και περιβάλλον.
Εκπόνηση και υπογραφή μελετών, όπως χωροταξικού σχεδιασμού, εδαφολογικών, εξυγίανσης εδαφών και εγγειοβελτιωτικών έργων (αρδευτικών, αποστραγγιστικών, αντιδιαβρωτικών, αντιπλημμυρικών), καθώς και τη συντήρηση και διαχείριση των έργων αυτών.
Συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες για τη συγκέντρωση και επεξεργασία οικονομικών στοιχείων επί του σχεδιασμού επέκτασης, αναβάθμισης και προστασίας του περιβάλλοντος χώρου.
Σύνταξη προτάσεων και επίβλεψη της εφαρμογής τους για θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων για την ανάπτυξη αστικών λαχανόκηπων, θεραπευτικών κήπων κλπ.
Συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες στις διαδικασίες δημιουργίας πράσινων κτηρίων.
Καταγραφή και τεκμηρίωση των αδυναμιών σε θέματα περιβάλλοντος.
Συνεργασία με αντιστοίχου αντικειμένου Υπηρεσίες των ΟΤΑ, του στενού Δημόσιου τομέα και Φορείς για την από κοινού ρύθμιση περιβαλλοντικών θεμάτων που απασχολούν την περιοχή του νοσοκομείου και για την ανάπτυξη αντίστοιχων κοινών προγραμμάτων.
Οργάνωση φυτωρίου, αναπαραγωγή φυτών και καλλωπισμό εσωτερικών χώρων.
Συντήρηση χώρων πρασίνου, προστασία και διαχείριση δασικής έκτασης με στόχο την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών.
Δημιουργία υπαίθριων χώρων αναψυχής, σχεδίαση και συντήρηση παιδικής χαράς.
Συντήρηση αρδευτικού συστήματος, λιμνών, δεξαμενών και συστήματος πυρόσβεσης περιβάλλοντος χώρου.
Αποψίλωση, κλαδεύσεις, καθαρισμούς και σχετική φροντίδα περιβάλλοντος χώρου.
Προμήθεια, έλεγχο και φροντίδα γεωργικών μηχανημάτων και εγκαταστάσεων
Σχεδίαση και επίβλεψη της εφαρμογής παρασιτοκτονίας (εντομοκτονίας - μυοκτονίας) εντός και εκτός κτιριακών εγκαταστάσεων.
Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα Π.Σ.Ε.Α, σχεδιασμός, και παρακολούθηση της οργάνωσης και ετοιμότητας του νοσοκομείου στον επιχειρησιακό σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων και κρίσεων.
Αξιοποίηση προγραμμάτων (Εθνικών ή Κοινοτικών) σχετικών με τους χώρους αρμοδιότητάς του.
Αξιοποίηση προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας και εθελοντών.

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου