Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Α.Μ.: Προβλήματα στη βαθμολόγηση των σχεδίων δράσης του μέτρου 112 Εγκατάσταση Νέων Αγροτών του ΠΑΑ 2007-2013

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Βρισκόμαστε στη λήξη της περιόδου υποβολής των Σχεδίων Δράσης Νέων Αγροτών για την 2η προκήρυξη του μέτρου 112 του ΠΑΑ 2007-2013. Ενός προγράμματος που στηρίχθηκε ενεργά τόσο από την ηγεσία και τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες, όσο και από τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς μελετητές και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με τα κατά τόπους παραρτήματά του.

Η στήριξη από όλους μας ήταν προφανής διότι πολλοί συμπολίτες μας βρισκόμενοι σε μία παρατεταμένη οικονομική κρίση εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε αυτό το πρόγραμμα για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στον αγροτικό τομέα. Λίγες όμως μέρες πριν την λήξη των αιτήσεων ανακύπτει ένα μείζον θέμα που ανατρέπει τον επαγγελματικό προγραμματισμό αυτών των ανθρώπων και σβήνει τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον....
Συγκεκριμένα το θέμα έχει ως εξής. Με την υπ. αριθμ. 26983/19-12-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓΓΒ-3ΩΠ) Υπουργική Απόφαση έγκρισης καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες του συνημμένου Φακέλου Υποψηφιότητας - Οδηγού Συμπλήρωσης Αξιολόγησης Φακέλου Υποψηφιότητας, που αφορά τη 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης έτους 2014, στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Άξονα 1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013. Σε αυτή την απόφαση και συγκεκριμένα στην σελ. 28 παρ. Α.3 αναφέρονται ρητά τα εξής: «Για τους σκοπούς της εφαρμογής του Μέτρου 112 ως προς την ιδιοκτησία και αρχηγία οικογενειακών εκμεταλλεύσεων ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα: Η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων, ανεξαρτήτως πραγματικού γεγονότος και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται μισθώσεις μεταξύ των συζύγων».

Με βάση λοιπόν τα όσα αναγράφονται στην παραπάνω υπουργική απόφαση και μετά από τις προφορικές διαβεβαιώσεις των Περιφερειών (κατά τόπους ΔΑΟΚ) και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι Γεωτεχνικοί μελετητές - σύμβουλοι των υποψηφίων νέων αγροτών και συντάκτες των σχεδίων δράσεων νέων Αγροτών και του φακέλου υποψηφιότητας τους, συμβούλεψαν τους πελάτες τους αναλόγως. Δηλαδή στο να προχωρήσουν, όλον αυτόν τον καιρό, στις σχετικές μεταβιβάσεις ή αγορές γης, ζώων (στον ή στην σύζυγο από τον γονέα), να μην προσκομίσουν ενοικιαστήρια συμβόλαια και γενικότερα να προβούν στο ανάλογο προγραμματισμό και προετοιμασία. Σκοπός αυτών των ενεργειών ήταν να βαθμολογηθούν ως κριτήρια ένταξης και τα ποσοστά εισοδήματος προερχόμενα από ιδιοκτησίες του ή της συζύγου αφού προγενέστερα με τις ανάλογες ενέργειες έγιναν ιδιόκτητες στον ή στην σύζυγο του υποψηφίου νέου αγρότη.

Το πρόβλημα όμως ανέκυψε λίγες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής του φακέλου ενίσχυσης νέου αγρότη με το υπ. αριθ. πρωτ. 11100/29-05-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΥΚΒ-ΞΚΠ) έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Ιατρίδη. Με το έγγραφο αυτό γίνονταν «οι διευκρινίσεις όσον αφορά τα δικαιολογητικά του φακέλου υποψηφιότητας και την επιλεξιμότητα στο Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2007-2013 στα πλαίσια της 2ης προκήρυξης του Μέτρου 112 έτους 2014». 

Συγκεκριμένα στην 2η παράγραφο αυτού σε παρένθεση διευκρινίζεται ότι «δεν βαθμολογείται η κατοχή από τον υποψήφιο γεωργικής έκτασης κατά ψιλή κυριότητα ή επικαρπία καθώς και η ιδιόκτητη γεωργική έκταση του/της συζύγου του υποψηφίου». Η διευκρινιστική αυτή όμως έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση που σας αναφέραμε παραπάνω (χωρίς να μπορεί να την τροποποιήσει) όπου τονίζονταν ότι «η ιδιοκτησία στα πλαίσια της οικογένειας θεωρείται ότι υφίσταται στο πρόσωπο και των δύο συζύγων». 

Η διευκρινιστική αυτή δημιουργεί σύγχυση στους αξιολογητές, έντονες αδικίες για τους υποψηφίους, έξοδα τα οποία έγιναν άσκοπα ( π.χ. έξοδα μεταβιβάσεων η αγοραπωλησιών κ.λ.π.) και άνιση μεταχείριση μεταξύ των 2 συζύγων.

κ. Υπουργέ,
Επειδή η αδικία και η σύγχυση που πρόκειται να δημιουργηθεί λόγω των παραπάνω θα διογκωθεί κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων υποψηφιότητας, όταν οι υποψήφιοι νέοι αγρότες θα διαπιστώνουν το μέγεθος της αδικίας στρέφοντας τα πυρά τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστεύουμε ότι είτε είναι στη δική σας δικαιοδοσία είτε στη δικαιοδοσία του αρμόδιου Ειδικού Γραμματέα οφείλετε να αποτρέψετε τη σύγχυση και την αδικία που θα δημιουργηθεί.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
του ΓΕΩΤΕ.Ε.
Ανατολικής Μακεδονίας
Ζαφείρης Μυστακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου