Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ανοιχτό παράθυρο για το ΕΣΠΑ και μετά το 2013

Υποσχέσεις για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η χρηματοδότηση μεταβατικών προγραμμάτων σύγκλισης και μετά το 2013, οπότε λήγει το ΕΣΠΑ, έδωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιόχανες Χαν.

Ο Αυστριακός Επίτροπος παραβρέθηκε σε ημερίδα για την «Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που οργάνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στο ακροατήριο, πέντε νεοεκλεγμένοι περιφερειάρχες (Γ. Σγουρός, Γ. Μαχαιρίδης, Κ. Αγοραστός, Απ. Κατσιφάρας, Στ. Αρναουτάκης) και 160 δήμαρχοι τον άκουσαν να μιλά «για τη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση», τα μέτρα που έχει λάβει και «είναι στη σωστή κατεύθυνση» και την ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μίλησε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με την απορροφητικότητα, υπολογίζοντας ότι έχει ήδη φθάσει στο 17%, με την προοπτική να φθάσει έως το τέλος του έτους το 18% ή και ακόμη παραπάνω.

Ικανοποίηση για την επίδοση αυτή εξέφρασε ο κ. Χαν, αφού θύμισε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 20%. Στη συνέχεια ζήτησε επιτακτικά από τους παριστάμενους περιφερειάρχες να σπεύσουν να προτείνουν έργα που είναι ώριμα και επιλέξιμα, ζητώντας όποτε χρειάζονται βοήθεια από τους Ελληνες ευρωβουλευτές αλλά και από τις κοινοτικές υπηρεσίες.

Οταν ρωτήθηκε για το τι πρόκειται να συμβεί το 2014 και μετά, που θα έχει λήξει το ΕΣΠΑ, εξήγησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης προγραμμάτων σύγκλισης στο νέο πλαίσιο στήριξης.

Είπε ότι προκειμένου να μην υπάρξει ανώμαλη προσγείωση, συζητείται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα κατηγορία περιφερειών, εκείνες δηλαδή που έχουν ξεπεράσει το όριο του 75% (επί του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ) αλλά βρίσκονται κάτω από το 90%.

Με βάση τα στοιχεία του 2007 (πίνακας), 6 περιφέρειες ξεπερνούσαν ήδη το 75% και άλλες δύο ήταν έτοιμες να το ξεπεράσουν. Εάν μάλιστα ετίθετο ως βάση υπολογισμού το έτος 2008 ή το 2009, θα ήταν πιθανότατα ακόμη περισσότερες οι περιφέρειες που δεν είχαν ελπίδα σοβαρής χρηματοδότησης από το «ΕΣΠΑ ΙΙ».

«Θα συνεκτιμηθεί η πρόοδος που θα έχει επιτευχθεί σε κάθε περιφέρεια, καθώς και η ποιότητα των προγραμμάτων που θα έχουν υλοποιηθεί στο μεταξύ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαν, ο οποίος είχε προηγουμένως συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Κατά πληροφορίες, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ισχύσει ως έτος βάσης το 2009 με τα υψηλότερα ΑΕΠ, στο οποίο όμως δεν αποτυπώνονται ακόμη οι επιπτώσεις της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων. Την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κρίσης στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ ΙΙ εξέφρασε, στη δική του τοποθέτηση, ο Μ. Χρυσοχοΐδης.


Πηγή: Enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου