Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Ο Δημοτικός Κήπος μας έχει ανάγκη

Το ότι ο Δημοτικός Κήπος κοσμεί την καθημερινότητά μας είναι πλέον κοινή παραδοχή. Το αν θα συνεχίσει να το κάνει, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Όχι τουλάχιστον, αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό και εμείς οι Δημότες.

Το θέαμα του καμένου γκαζόν σε σημεία του Κήπου, οι κλειδωμένες είσοδοι για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, τα σκουπίδια που αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό φανερώνουν σημάδια εγκατάλειψης.

Είναι εμφανές πως δεν υπάρχει ούτε φύλαξη, αλλά ούτε και επισταμένη καθαριότητα του χώρου. Δεν γνωρίζω αν έχει να κάνει με έλλειψη κονδυλίων - άλλωστε αυτή είναι η μόνιμη επωδός για οτιδήποτε στις μέρες μας - ωστόσο, αν ο Δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για τη λειτουργία του Δημοτικού Κήπου, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια των δημοτών σε όποιους τομείς κριθεί πως μπορούμε να προσφέρουμε.

Αν, βεβαίως, τα σημάδια εγκατάλειψης του Δημοτικού Κήπου οφείλονται στην οικονομική δυσπραγία, και με δεδομένο πως αυτή δεν θα ξεπεραστεί σύντομα, τότε πρέπει να αναζητηθεί λύση μερικής, τουλάχιστον, αυτοχρηματοδότησής του. Σε παλαιότερο κείμενό μου (Μια διαφορετική ήπια παρέμβαση για τον Δημοτικό Κήπο Κοζάνης) είχα προτείνει την είσοδο «πλανόδιων πωλητών» με ειδικά χειροκίνητα καροτσάκια, οι οποίοι θα απέδιδαν στο Δήμο προσυμφωνημένο πόσο (με βάση επίσημη σύμβαση) ως αντάλλαγμα για τη δυνατότητά τους να πωλούν προϊόντα στο χώρο του Κήπου.

 
Ο Δημοτικός Κήπος ανήκει στους δημότες και η ευθύνη πέφτει στις πλάτες όλων μας. Οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Είμαστε εδώ.


pro-tasis.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου