Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΕΓΔΥ: Να ανακληθεί η διάθεση Γεωπόνων του Υπ.Α.Α.Τ. στον ΕΛ.Γ.Α.


ΠΡΟΣ
 Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
 
ΘΕΜΑ:  Διάθεση γεωπόνων των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στον ΕΛΓΑ
 
Κύριε Υπουργέ
 Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε το φαινόμενο με εντολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου να διατίθενται συνάδελφοι Γεωπόνοι από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου (ΚΕΠΠΥΕΛ) σε διάφορα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.

Τα μέλη της Ένωσής μας, τόσο ως δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και ως επιστήμονες, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Έλληνα γεωργό & κτηνοτρόφο, είναι στη διάθεση του Υπουργείου να προσφέρουν οπουδήποτε τις υπηρεσίες τους στη βάση κάποιων κανόνων και προϋποθέσεων που στην προκειμένη περίπτωση εκτιμούμε ότι δεν συντρέχουν.


Συγκεκριμένα οι Γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΕΛΓΑ όταν:
·              Δεν διαταράσσεται η λειτουργία της υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν .
·              Υπάρχει η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη τόσο του υπαλλήλου, όσο και του προϊσταμένου της υπηρεσίας του.
·              Εξασφαλίζεται η καταβολή των δεδουλευμένων και των πάσης φύσεως αποζημιώσεων.
·              Οι υπάλληλοι που μετακινούνται διαθέτουν την απαραίτητη εκτιμητική εκπαίδευση και προϋπηρεσία.
·              Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια πρόσληψης από τον ΕΛΓΑ ανέργων γεωπόνων με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στην παρούσα χρονική περίοδο οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν υφίστανται αφού:
·              Οι προσωρινές μετακινήσεις δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργία και στο έργο των υπηρεσιών από τις οποίες προέρχονται οι μετακινούμενοι γεωπόνοι, και ιδιαίτερα των ΚΕΠΠΥΕΛ, στα οποία το ίδιο χρονικό διάστημα γίνεται ο τελικός καλλιεργητικός έλεγχος της σποροπαραγωγής και ο θερισμός με συνέπεια από τις μετακινήσεις αυτές να τίθεται σε κίνδυνο το σύνολο της σποροπαραγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται.
·              Δεν έχει υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία με τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους και δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι οποιεσδήποτε οικογενειακές υποχρεώσεις των υπαλλήλων, καθώς εντέλλονται να μεταβούν σε νομό και περιοχή που δεν είναι ούτε καν όμορη με τον τόπο εργασίας και εγκατάστασής τους.
·              Δεν εξασφαλίζονται οι αμοιβές και αποζημιώσεις των συναδέλφων. Θυμίζουμε ότι σε παρόμοια περίπτωση το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009 συνάδελφοι από τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι με εντολή της τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαν παράσχει τις υπηρεσίες τους στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ενώ αρχικά είχαν αποζημιωθεί για τις εκτός έδρας εργασίες τους, τελικά τους ζητήθηκαν να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα.
·              Δεν έχει γίνει επιλογή των συναδέλφων με βάση την προϋπηρεσία τους σε προγενέστερες εκτιμήσεις στον ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα ο χρόνος εκπαίδευσής τους ενδέχεται να υπερβεί το χρονικό διάστημα των ημερών που καλούνται να αποσπαστούν στον ΕΛΓΑ, αλλά και να μην μπορούν οι συνάδελφοι να ανταπεξέλθουν στον όγκο και στη φύση της εργασίας που θα τους ανατεθεί.
·              Δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια πρόσληψης ανέργων Γεωπόνων δεδομένου ότι από όσο γνωρίζουμε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή είχε δώσει την έγκρισή της για έκτακτη πρόσληψη συμβασιούχων γεωπόνων για τρεις μήνες. Είναι αντιδεοντολογικό από μέρους μας, σε εποχή τέτοιας ανεργίας, δημόσιοι υπάλληλοι να καταλαμβάνουμε θέσεις νέων ανέργων επιστημόνων, όταν μάλιστα αυτό δεν επιβαρύνει τα δημόσια έξοδα καθώς η συνολική δαπάνη για αυτούς από τον ΕΛΓΑ θα είναι περίπου ίδια, αν όχι και μικρότερη.

Κύριε Υπουργέ

Ύστερα από τα παραπάνω σας ζητάμε να προβείτε άμεσα στην ανάκληση των εγγράφων διάθεσης Γεωπόνων στον ΕΛΓΑ και σε κάθε περίπτωση να τηρηθούν όλες οι προαναφερόμενες  διαδικασίες και προϋποθέσεις (δεοντολογικές και γραφειοκρατικές) προκειμένου να μην διαταράσσεται η υπηρεσιακή λειτουργία των περιφερειακών μονάδων του ΥΠΑΑΤ και να μην δημιουργούνται δυσμενείς εντυπώσεις στο κοινωνικό σύνολο σε βάρος του κλάδου.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 
Κουτσουμπλής Ελευθέριος 

Ο Γεν. Γραμματέας
Ζαχίλας Αριστείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου