Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Βιολογική φυτοπροστασία: Υψηλότερες oι ανάγκες κατάρτισης για τις αρόσιμες καλλιέργειες δείχνει έρευνα σε παραγωγούς

Ο στόχος του έργου ecoplanta, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο οι αγρότες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρακτικά και αποτελεσματικά στην προστασία των βιολογικών καλλιεργειών τους. Με σκοπό μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τα θέματα που οι ίδιοι οι αγρότες θεωρούν σημαντικά, διεξήχθησαν πρόσωπο με πρόσωπο και τηλεφωνικές συνεντεύξεις στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. 

Μέσω της έρευνας, αντλήθηκαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το επαγγελματικό υπόβαθρο των ερωτηθέντων και την εμπειρία τους στη βιολογική γεωργία. Οι ερωτήσεις σχετίζονταν με τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες διαχειρίζονται τις καλλιέργειες τους,...
τα σχετικά με την φυτοπροστασία προβλήματα, καθώς και με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους όσον αφορά τις ανάγκες κατάρτισης. Το δείγμα της έρευνας (συνολικά 200 απαντήσεις) περιλαμβάνει συμβούλους και ερευνητές, αγρότες και διαχειριστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εκπροσώπους ενώσεων παραγωγών και άτομα που ασχολούνται κυρίως με την εμπορία.

Οι βιοκαλλιεργητές επέλεξαν εκείνες τις καλλιέργειες για τις οποίες θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερη κατάρτιση προκειμένου να τις προστατεύσουν καλύτερα από παράσιτα. Εστίασαν στις αρόσιμες καλλιέργειες (35%), στις πολυετείς καλλιέργειες (17%), στην παραγωγή υπαίθριων λαχανικών (16%) και στις προστατευόμενες καλλιέργειες (4%). Σημαντικό είναι ότι μόνο το 17% (το μέγιστο) των ερωτηθέντων θεωρεί των εαυτό του ως ειδικό στην φυτοπροστασία.

Οι αγρότες που είναι εξοικειωμένοι με τη συμβατική γεωργία, όταν ρωτήθηκαν ποιες καλλιέργειες θα ήθελαν να καλλιεργήσουν βιολογικά, εμφάνισαν κοινή προτίμηση στις αρόσιμες καλλιέργειες. Επίσης, οι συμβατικοί αγρότες φαίνεται να είναι αρκετά ανοιχτοί στο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της αγοράς, δεδομένου ότι διατίθεται η κατάλληλη τεχνολογία παραγωγής. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν παρατηρούνται προτιμήσεις σε συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα, γεγονός που έρχεται κάπως σε αντίθεση με τις βιολογικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται προς το παρόν και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ένας καλός δείκτης για τις αναμενόμενες ευκαιρίες της αγοράς.

Επιπλέον, οι αγρότες φαίνεται να χρησιμοποιούν όλες τις πηγές διαθέσιμων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου και των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης. Πιο παραδοσιακοί τρόποι, όπως μαθήματα κατάρτισης ή συμβουλευτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά θεωρούνται λιγότερο σημαντικοί σε σχέση με την άμεση επικοινωνία με συναδέλφους, ή σε σύγκριση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το διαδίκτυο ή οι εφημερίδες.

Η έρευνα αποκάλυψε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον, όπως και τα προβλήματα προστασίας των καλλιεργειών που συνδέονται με κάθε ένα από αυτά. Όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, θα επιτρέψουν στην κοινοπραξία του έργου να δώσει προτεραιότητα στις επιλεγμένες καλλιέργειες και να επικεντρωθεί στο να αναπτύξει στρατηγικές, προσαρμοσμένες ανά περιοχή, για την προστασία των καλλιεργειών, βοηθώντας έτσι τους αγρότες να προστατέψουν πιο αποτελεσματικά τις καλλιέργειές τους.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα δείχνει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν κίνητρα για να αντλήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται μέσω εργαλείων ΤΠΕ, που είναι εξαιρετικά θετικό καθώς το ecoplanta θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης για να παρέχει το υλικό κατάρτισης που θα δημιουργηθεί.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου