Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Μπλοκάρισμα του εκτρώματος μετατροπής των συναδέλφων μας γεωπόνων του ιδιωτικού τομέα σε σύγχρονους δούλους

Με πρόσχημα την ’ανταγωνιστικότητα’’, την ’ανάπτυξη’’ που ευαγγελίζεται η τρικομματική κυβέρνηση και την πάγια νομιμοφροσύνη της στις επιταγές της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου, οι συνάδελφοί μας γεωπόνοι στον ιδιωτικό τομέα που ασχολούνται με την αδειοδότηση εμπορίας παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και εμπορίας λιπασμάτων έχουν μπει ξανά στο μάτι του κυκλώνα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αριθ. 19/VI/2012 γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΦΕΚ 3114/Β΄/26-11-2012) πρόκειται να εκδοθεί κανονιστική πράξη από το ΥΠ.Α.Α.Τ. και το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο υπάρχει ρητή πρόβλεψη για άρση της υποχρέωσης για πλήρη απασχόληση του γεωτεχνικού ή τεχνολόγου γεωπονίας ή του εκάστοτε υπεύθυνου εξειδικευμένου προσωπικού, όπως κάθε φορά ορίζει ο νόμος ... 


Με άλλα λόγια, προωθείται η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσω της υποβάθμισης του πτυχίου και της χρησιμοποίησης ανειδίκευτου και κακοπληρωμένου προσωπικού ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, με επιπτώσεις τόσο στη δημόσια υγεία όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η επέκταση όμως της απασχολησιμότητας και το χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Η έκδοση του παραπάνω εκτρώματος έρχεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας, του νόμου περί ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων, την κατακρήμνιση του κατώτατου μισθού στα τάρταρα που προβλέπεται τόσο στο Σύμφωνο για το Ευρώ όσο και στο 3ο μνημόνιο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. H προωθούμενη κανονιστική πράξη δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους μας στον ιδιωτικό τομέα. Μας αφορά όλους, γιατί θα αποτελέσει όχι μόνο το όχημα για περαιτέρω τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εργαλείο για να οξύνει ακόμη περισσότερο τη διαίρεση των εργαζομένων. Γι’ αυτό, πρέπει όλοι μαζί οι γεωτεχνικοί – δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - να βάλουμε φρένο στην επερχόμενη λαίλαπα.

    Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, από 28-2-2013, της ΕΣΑΚ-Σ προς το Δ.Σ. της ΠΕΓΔΥ το προεδρείο δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Αντιθέτως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να βγαίνουν «επιπόλαιες» αποφάσεις και ότι «πρέπει να μελετηθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ  το προεδρείο της ΠΕΓΔΥ για την κωλυσιεργία και την στάση του απέναντι στους συναδέλφους μας γεωπόνους τόσο στον ιδιωτικό τομέα που θίγονται άμεσα όσο και τους συναδέλφους μας γεωπόνους στο ΥΠ.Α.Α.Τ. που πιέζονται για να γνωμοδοτήσουν θετικά για ένα μέτρο που έχει και αντεπιστημονικό χαρακτήρα. Λες και δεν πρόκειται για σωματείο εργαζομένων αλλά για σύμβουλο θεσμών (Επιτροπή Ανταγωνισμού) του αστικού κράτους.  

Η στάση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που παίζει το προεδρείο της ΠΕΓΔΥ, βάζοντας πλάτη στα αντεργατικά μέτρα καλλιεργώντας παράλληλα στους συναδέλφους μας την αδράνεια, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1.      Να σταματήσουν οι πιέσεις που υφίστανται οι συνάδελφοί μας γεωπόνοι του ΥΠ.Α.Α.Τ. προκειμένου να δώσουν θετική γνωμοδότηση στο εν λόγω έκτρωμα.
2.      Το μπλοκάρισμα του επικείμενου εκτρώματος που μετατρέπει τους συναδέλφους μας γεωπόνους στον ιδιωτικό τομέα σε σύγχρονος δούλους, ενώ παράλληλα βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

              Δεν θα συνυπογράψουμε την καταδίκη των συναδέλφων μας γεωπόνων του ιδιωτικό τομέα στον εργασιακό μεσαίωνα.


ΕΣΑΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Δ.Υ.

ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Δ.Υ.
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ  ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου