Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Επιστροφή στο χωριό, στο Hyatt

Το Σάββατο, 13 Απρ 2013, στις 20.00, στο ξενοδοχείο Hyatt (αίθουσα Έφεσος ΙΙ), στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της πολυεκδήλωσης Money Show, οργανώνεται συνάντηση-συζήτηση με τίτλο «Επιστροφή στο χωριό. Ευκαιρία, Ανάγκη ή Απάτη?», με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη.
Με σχεδόν πλήρη απαξίωση του συνήθους εκκρεμούς της εξουσίας ανάμεσα στην αγορά (χρήμα) και την πολιτική (πολιτικούς), με τις φοβίες για τις τράπεζες στο ζενίθ και με τους πολιτικούς αντιμέτωπους με συνεχώς αποκαλυπτόμενα σκάνδαλα, χωρίς επαρκή κοινωνικό ιστό στα αστικά κέντρα, και χωρίς ισχυρούς υποστηρικτές της ηθικής, όπου ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση μιας κοινωνίας, η πολυδιαφημισμένη «επιστροφή στο χωριό» κρύβει υπερβολικά πολλές αβεβαιότητες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατά 50% άνεργων νέων μας σήμερα δεν είναι η ανεργία. Εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια το πρόβλημα είναι η ... εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά. Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ό, τι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νέο-σουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδύθησαν σε μια χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία εξέθρεψε και διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμιά εργασία από αυτές που ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές, όπως γράφει ο κ. Σαράντος Καργάκος.

Από την άλλη η ανικανότητα των εκλεγμένων ηγετών μας, δεν μπόρεσε να κάνει τους θεσμούς, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών να λειτουργήσει αποδοτικά τα τελευταία χρόνια υπέρ των αγροτών και της –τάχα- αγροτικής εφαρμοσμένης έρευνας, με αποτέλεσμα οι σοβαρά ενδιαφερόμενοι να ασχοληθούν στον αγροτικό τομέα να είναι έρμαια των οποιοδήποτε καλών πωλητών «ονείρων» και –δήθεν- επενδυτικών ευκαιριών, που δεν είναι τεκμηριωμένες στην ελληνική πραγματικότητα.

Έχοντας μπροστά αντιμέτωπο έναν μηχανισμό τιμών και φορολογίας, οι αγρότες χάνουν ένα αξιόλογο μέρος των αγροτικών εισοδημάτων τους, που μεταφέρονται στις αστικές περιοχές, συντηρώντας την μη παραγωγική οικονομική δραστηριότητα στις πόλεις, γράφει ο καθ Γ. Δαουτόπουλος.

Απλά τώρα που οι αστοί ξέμειναν από άλλες «πηγές» απορρόφησης χρημάτων, επειδή τους «στέγνωσαν» οι τραπεζίτες, στέλνουν όσο πιο πολλούς εύπιστους μπορούν στα χωριά, ελπίζοντας ότι ο νεοπαραχθησόμενος πλούτος θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να υφαρπάζουν αρκετά χρήματα για τις πόλεις.

Ταυτόχρονα καταγράφεται μείωση της αγροτικής απασχόλησης κατά 58.300 θέσεις εργασίας την τριετία 2010-2012, ενώ είμαστε μέσα στην κρίση και όλοι εξυμνούν την σημαντικότητα του πρωτογενή τομέα, και την «επιστροφή στο χωριό». (κα Χ. Σταυροπούλου, ΠΑΣΕΓΕΣ,11/3/2013).

Ο αγρότης, με «ξεσκέπαστη» επιχείρηση, χωρίς να φθάνει σε αυτόν η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, χωρίς επαρκή αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και χωρίς επιχειρηματική υποστήριξη (Αγροτικά Επιμελητήρια), έχει περισσότερο από οτιδήποτε τα χαρακτηριστικά του ήρωα και όχι του επιχειρηματία. Και δεν ξέρουμε πολλούς σήμερα στην Ελλάδα που θέλουν να γίνουν ήρωες.

Τα ΑγροΝέα με την υποστήριξη του ΑγρΟραμα και του Εργαστηρίου Κηπουρικής «Φτιάχνω Κήπο», αξιοποίησαν την δυνατότητα του Money Show και προσκαλούν όλους και όλες σε μια συζήτηση γύρω από το θέμα «Επιστροφή στο χωριό. Ευκαιρία, Ανάγκη ή Απάτη?», το Σάββατο, 13 Απρ 2013, στις 20.00, στο ξενοδοχείο Hyatt (αίθουσα Έφεσος ΙΙ), στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Πληρ: 6943834921, 6998282382, agronea@otenet.gr



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου